Ochtendprogramma

Het ochtendprogramma van 8.45 uur tot 11.45 uur is op een vaste wijze ingedeeld.

Vanaf 8.45 uur worden de peuters door de ouders/verzorgers gebracht en door de leidsters verwelkomd.

Tot ±10.30 uur werken de leidsters aan themawerkjes met de peuters en mogen de peuters vrij in de peuterspeelzaal spelen. Dit betekent dat zij zelf mogen kiezen waarmee en met wie ze willen spelen. Het lokaal is ingericht met themahoeken zoals een autohoek, een puzzelhoek en een keukenhoek en met kasten vol uitdagende materialen die gericht zijn op de verstandelijke ontwikkeling en de fijne motoriek. De leidsters stimuleren de kinderen om nieuwe materialen uit te proberen en om met elkaar te spelen.

Op creatief gebied zijn er allerlei teken- en knutselmaterialen voor de peuters om uit te proberen. De leidsters stimuleren de kinderen om ‘werkjes’ te doen, waarbij ze correct leren plakken, prikken, knippen, enz. Oudere peuters krijgen moeilijkere opdrachten te doen om de overgang naar de basisschool vloeiend te laten verlopen. Er wordt gewerkt rond bekende thema’s, zoals ‘Sinterklaas’, ‘Pasen’ en ‘Kerst’, maar ook rond thema’s zoals ‘Lente’, ‘Feest’, ‘Familie’ en ‘Dieren’. De peuters worden bij hun activiteiten door de leidsters begeleid.

Om ±10.30 uur ruimen alle kinderen samen met de leidsters het speelgoed op en gaan op de lage trap zitten, waarna de leidster opschrijft welke kinderen aanwezig zijn. Daarna gaan alle peuters tegelijk hun meegebrachte elfuurtje eten en drinken aan de tafels.

Van ±11.00 uur tot 11.15 uur doen de leidsters allerlei gezellige activiteiten met alle kinderen tegelijk, zoals voorlezen, liedjes zingen met instrumenten, met handpoppen spelen en vrije expressie.

Vanaf ± 11.15 uur tot 11.45 uur kunnen de peuters buiten spelen op het speelplein. Er is een groot aantal scooters, fietsjes, (skippy)ballen en ook een wip en een zand/watertafel beschikbaar voor de peuters om hun motoriek te ontwikkelen. Ook worden er kringspelletjes gedaan en kunnen de peuters buiten met stoepkrijt spelen.

Om 11.45 uur worden de peuters weer opgehaald.